Bultjes van cosmetica in de zon

De zomermaanden zijn heerlijk, maar je huid heeft het vaak zwaar te verduren.  En hoe ellendig is het als je gedurende je vakantie last hebt van een jeukende huid die onder de bultjes zit. Vorige keer heb ik al wat verteld over echte zonneallergie (PMLE). Nu wat meer over het broertje van zonneallergie: de fototoxische of fotoallergische reactie op stoffen in je huidverzorgingsproducten of medicijnen.

Het gaat dus om stoffen die een reactie op licht geven in de huid. In tegenstelling tot bij zonneallergie verdwijnen de klachten als je stopt met het slikken of smeren van de boosdoener. Zie je bij zonneallergie dat je handen en je gezicht niet mee doen, bij een fototoxische reactie is dat vaak wel het geval. En daar waar PMLE eigenlijk vooral optreedt bij de eerste blootstelling aan de zon, kan een fototoxische reactie altijd ontstaan.

Screen je huidverzorgingsproducten

Ik kan er zo boos om worden. Uit onderzoek weten we dat een heleboel ingrediënten problemen geven in de zon en toch worden ze massaal nog toegevoegd aan huidverzorgingsproducten, en zelfs aan zonnebrandcrèmes. Bekende ‘boosdoeners’ zijn geur- en kleurstoffen, maar nota bene ook bepaalde  zonnebrandfilters zoals oxybenzone.  Check de ingrediëntenlijst van je favoriete (body)producten verder ook eens op plantextracten als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sintjanskruid, tea tree en gember. Door dit soort ingrediënten kan niet alleen irritatie van de huid ontstaan, je kunt er zelfs lelijke pigmentvlekken door krijgen. Onderschat het niet, elk jaar opnieuw melden zich mensen bij de dokterspost met blaren en brandwonden doordat ze met citrussap op de huid in de zon hebben gezeten.

Handdoekjes en oliën in de spa

Kijk ook uit met die naar limoen geurende handdoekjes die je soms aan de rand van het zwembad van je hotel uitgedeeld krijgt. In veel spa’s hebben ze de neiging om met essentiële oliën te werken, was je huid daarom ook altijd goed af na een geurige massage voordat je weer in de zon gaat. Als ik in het buitenland naar een spa ga, vraag ik zelf altijd om een neutrale carrier oil als kokos- of amandelolie. Dat voorkomt veel ellende!

Gelukkig zijn in huidverzorgingsproducten de concentraties eigenlijk altijd te laag om zulke heftige huidschade te kunnen veroorzaken, maar ze kunnen wel voor vervelende uitslag zorgen. Kijk dus kritisch naar je huidverzorgingsproducten en laat weg wat verdacht is of wat je niet strikt nodig hebt. Zo is het behoorlijk eenvoudig erachter te komen welk product bij jou de boosdoener is.

Ook geneesmiddelen

Veel mensen realiseren zich niet dat bepaalde middelen uit hun medicijnkastje ook problemen kunnen geven in de zon. Slik je antidepressiva, antibiotica als tetracylclines, NSAID’s, orale contraceptiva of plastabletten, dan loop je een hoger risico. Gebruik je dit soort medicijnen en reis je af naar een zonnige bestemming, lees dan even goed de bijsluiter. Je weet dan dat je je huid extra goed moet beschermen tegen de zon en soms is er in overleg met je arts een huidvriendelijker alternatief mogelijk…

Copyright © 2018 Dermavision - Vormgeving & Techniek: JRS-Webdesign