Darm(bacteriën) en de huid

Heel vaak krijg ik de vraag of er nog spannende ontdekkingen zijn op huidgebied. En hoewel bladen ons laten geloven dat de nieuwste ingrediënten en apparatuur je zomaar tien jaar jonger kunnen maken, is er weinig nieuws onder de zon. Toch is er een ontwikkeling die ik op de voet volg en die ik zelf tamelijk revolutionair vind. En dat is het onderzoek naar de rol die de darmen spelen bij de huid. Het is eigenlijk oude kennis in een nieuw jasje, veel artsen passen het nog niet toe en er is meer onderzoek nodig om alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. Maar graag deel ik vast wat van deze inzichten, omdat ik weet dat je huid (en je gezondheid) er flink van kan opknappen.

Vroeger (en binnen de Oosterse geneeswijzen) werd er heel goed naar de huid gekeken om te zien wat iemand onder de leden had. Maar tegenwoordig is dat een beetje anders. Heb je eczeem? Dan gaan we een vette crème en corticosteroïden smeren. Zit je huid onder de puistjes? Dan geven we antibiotica om de bacteriën te doden. Nog afgezien van het feit dat een antibioticum geen onderscheid maakt tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën, en daardoor de balans in het gehele lichaam wordt verstoord, is er het gevaar van resistentie. Ik ben het dan ook steeds meer oneens met deze benadering. Ik vind dat we daarom heel voorzichtig en terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van antibiotica.

Onderliggende oorzaak

Maar belangrijker: het is naar mijn idee een denkfout om bij huidaandoeningen slechts naar de buitenkant te kijken. Want als je huid nu je gezondheid weerspiegelt, dan is alleen het voorschrijven van  een crèmepje dweilen met de kraan open. En dat is nu precies wat er de laatste jaren ook uit de literatuur naar voren komt; hoewel huidverzorgingsproducten en medicinale crèmes de huid kunnen helpen weer gezond te worden, is er vaak ook een onderliggende oorzaak voor de huidproblemen.

Een heel goed voorbeeld is acne. Uit onderzoek blijkt dat er bij acne sprake is van een ontstekingsproces van de huid en een versterkte immuunrespons. Even in jip-en-janneketaal; je reageert als het ware ‘allergisch’ en heel heftig op dingen waar een ander mens gewoon goed tegen kan. Zo doden we bij acne bacteriën waar iemand zonder acne gewoon zonder klachten mee kan leven. Hetzelfde fenomeen zie je eigenlijk bij rosacea. Hoewel rosacea gerelateerd is aan de aanwezigheid van demodexmijten, komen die bij vrijwel iedereen voor. Maar bij mensen met rosacea veroorzaken ze echt problemen; hun huid reageert er overdreven heftig op!

Hoewel het soms nuttig is om deze ‘triggers’ uit te schakelen, is het misschien wel veel nuttiger ervoor te zorgen dat je lijf wat minder heftig gaat reageren. Je kunt je huid bijvoorbeeld helpen weer sterk en stevig te worden zodat zij zichzelf kan verdedigen. Dit kan je doen door het natuurlijk evenwicht te herstellen, bijvoorbeeld door te hydrateren en gebruik te maken van ontstekingsremmende en barrièreherstellende ingrediënten. Maar dat is in veel gevallen niet genoeg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die overdreven heftige afweerreactie niet alleen in de huid plaatsvindt, maar in het gehele lichaam. En uit ditzelfde onderzoek blijkt dat er in veel gevallen sprake is van een chronische ontsteking en een versterkte immuunrespons in het lichaam.

Waar komt die chronische ontsteking vandaan?

Er kunnen veel redenen zijn voor een verstoring van het evenwicht in je immuunsysteem en het ontstaan van een chronische staat van ontsteking, en daarmee ook van problemen van je huid. Een verkeerde voeding, antibioticakuren, overgewicht, roken, te weinig slaap en veel stress kunnen allemaal bijdragen aan dit verhaal. Maar op één oorzaak wil ik wat dieper ingaan. En die oorzaak ligt bij de darm; een disbalans van de goede en slechte bacteriën in de darm (dysbiose of SIBO) en de zogenaamde ‘leaky gut’ kunnen voor een hoop problemen zorgen. Keer op keer wordt aangetoond dat deze darmproblemen vaak voorkomen bij mensen met acne en rosacea.

Het is een ingewikkeld verhaal, maar als het rommelt in jouw darm kan een hele cascade aan gebeurtenissen ervoor zorgen dat jouw lijf (en huid) heel heftig reageert op van alles en nog wat. Bovendien kan dat ook weer invloed hebben op je hormoonfunctie, met alle gevolgen van dien.

Het is echt de moeite waard om hier goed bij stil te staan, zeker omdat uit onderzoek is gebleken dat na behandeling van de darm ook de huid opknapt. Hoewel er nog weinig artsen zijn die hier expliciet naar kijken, heb ik wel advies voor je. Als je last hebt van acne of rosacea, behandel dan niet alleen je buitenkant, maar probeer ook je binnenkant weer op orde te krijgen…

Dit zijn mijn tips

Check de darmen
Heb je huidklachten én veel darmproblemen, laat dan een keer uitzoeken of er een onderliggende reden is voor jouw darmklachten.

Voeding en leefstijl
Ook zonder darmklachten kan het zijn dat jouw lijf zich in een chronische staat van ontsteking bevindt; wel of niet veroorzaakt door de conditie van je darm.  Probeer eens uit of je je lichaam weer tot rust kan brengen. Bijvoorbeeld zo:

  • Eet een dieet met zo min mogelijk slechte koolhydraten, en laat alcohol even achterwege
  • Voor sommige mensen kunnen gluten en melkproducten een probleem zijn. Probeer ze een tijdje te minderen om te zien wat het bij jou doet
  • Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en ontspanning
  • Kies voor goede vetten en vermijd slechte vetten (verzadigde vetzuren en transvetten). Je kunt eventueel omega 3-vetzuren slikken
  • Voeg voldoende groente en vezels toe aan je dieet
  • Als je denkt dat je met je huidige dieet en levensstijl te weinig vitamines en nuttige stoffen binnenkrijgt, kunnen extra vitamine D, probiotica, en bijvoorbeeld astaxanthine een hoop voor je lijf en je huid doen en anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) werken. Probeer het eens uit! Uit onderzoek weten we dat het kan helpen

Neem de tijd
Als je een poging wilt wagen om de boel weer op de rit te krijgen, probeer dit dan tenminste vier weken, maar liever nog wat langer en kijk ondertussen goed wat je plan van aanpak met je huid (en je lijf) doet. Als je hier serieus mee aan de slag gaat en het combineert met een barrièreherstellend en ontstekingsremmend huidverzorgingsplan, denk ik dat je heel erg blij bent dat je een poging heb gewaagd. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je gezondheid!

 

Wishing you great skin!

Copyright © 2018 Dermavision - Vormgeving & Techniek: JRS-Webdesign