Oedeem

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht in bepaalde delen van het lichaam.

De oorzaak van het ontstaan kan uiteenlopen. De aandoening kan zowel aangeboren als verworven zijn. Oedeem kan ontstaan na een medische ingreep bij als borstkanker. Bij een dergelijke operatie kunnen lymfeknopen verwijderd worden of beschadigd raken waardoor de afvoer van lymfevocht bemoeilijkt wordt. Oedeem is in de meeste gevallen chronisch van aard. De klachten bij oedeem zijn een zwaar en vermoeid gevoel in de benen, opgezwollen enkels en een gezwollen en strak gevoel bijvoorbeeld van de armen en pols.

Verder kan oedeem ontstaan rondom littekens en verwondingen, wat ervoor kan zorgen dat de genezing ervan vertraagd wordt. Ook rondom spataders kan oedeem ontstaan.

Voor meer informatie maak je een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake

Bel 013-8894673 of plan 24/7 online jouw afspraak wanneer het jou uitkomt!

Soorten oedeem​

Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden:

Lymfoedeem: eiwitrijk oedeem waarbij een ‘delle’ in de huid gedrukt kan worden. Er blijft een putje in de huid zichtbaar gedurende korte tijd. Dit oedeem kan aangeboren zijn (primair) of ontstaan na trauma/operatie (bijv. na een okselkliertoilet).

Fibrose: wanneer langdurig lymfoedeem aanwezig is onder de huid, kunnen eiwitten neerslaan in het weefsel. Er ontstaan verhardingen welke als pijnlijk worden ervaren.
Lipoedeem: een pijnlijke, chronische vorm van oedeem waarbij er een verstoring is in de aanmaak van vetweefsel. Er is sprake van een onderhuidse ophoping van vet en vocht waarbij vetcellen vergroot zijn. Hierbij is de bekende ‘rijbroek’ kenmerkend. De patiënt heeft vaak een smalle taille met dikke benen en/of armen. Vaak gaat deze vorm van oedeem gepaard met lymfoedeem, doordat de vergrote vetcellen tegen lymfbanen aandrukken. Meer informatie over Lipoedeem vindt u hier.

Veneus oedeem: oedeem dat ontstaat door kapotte kleppen in de aderen. Doordat kleppen in de aders niet goed meer sluiten, stroomt bloed terug in de aders. kenmerkend bij deze vorm zijn spataders.

Laat je huid

Weer stralen